Musikal och skivmässa

Då har man haft lov två hela dagar, men sedan i fredags har jag hunnit med mycket. Just nu sitter jag hemma hos min kille Björn på Öland <3 Han har feber emellanåt och är hostig, det är lite tråkigt. I torsdags hade vi ettårsdag, mys (: Av mig fick Björn bland annat en kväll med mig då jag bjöd honom på musikalen Rent, den var väldigt bra men lite sorglig. Måste se den på film med!
I lördags så var det meningen att jag, Björn, Jocke, Linnea och Filippa skulle gå på skivmässa i Solna, det slutade med att det bara blev jag och Björn, hihi ^^
Jag hittade en Elliott Smith Lp för 130kr och tre skivor tillsammans för 170, det var en Simon and Garfunkel, en Oasis och en Blur ^^ jättenöjd (: Kolla min
bilddagbok.

Hard Rock Café

Idag så var jag, mamma och pappa på Hard Rock Café på Odenplan här i Stockholm, som en lite försenad födelsedagsmiddag i min äran för att jag fyllde 17år. Det var jättetrevligt! På restaurangen var lugnt och de spelade en massa bra musik! Älskar verkligen inredningen, värsta musikmuséet. Jag beställde någon slags Sandwich och en Hot Fudge Sundae till efterrätt. Sandwichen var då en örtkryddad kycklingfilé med ost som var mellan två bröd, mer som en fralla än hamburgerbröd. Till det fick jag pommes frites och coleslaw <3 Inte ätit pommes frites på hela året tror jag! Duktiga jag. Efterrätten delades lite med alla andra, det var fudge- och chokladsås, vaniljglass, grädde, valnötter, chokladströsel och ett körsbär ;D Mwhihi, nyttiga klubben liksom!
Såg två jättesnygga t-shirtar för 300kr styck, lite dyrt, men ska spara ihop till en i alla fall som jag kan ha i sommar (:


Grattis!

Grattis Billie Joe Armstrong! Hela 35 år!
Jag har haft värsta nostalgidagen idag och nästan bara lyssnat på Green Day <3 Ni var mina hjältar för två år sen! (:


Finally!

Äntligen är jag klar med mina två svenskatexter, verkligen i sista minut. Ligger så mycket efter i allting, det blir det mest efterlängtade lovet hittills om en vecka! Har inte bloggat på länge, det har inte hänt så mycket kul ^^ Spinnade i torsdags kväll, första gången nånsin. Det var inte överdrivet kul, men jag kände verkligen hur jag ansträngde mig! Behöver bättre kondition. Har bestämt mig för att börja med konståkningen igen efter sommaren, ska inleda med lägret de har årligen V. 33. Vill tävla då med, åka till Detektivbyrån musik, eller American Beauty :) Då ska jag verkligen vara fit for fight och smal! :D

Pilates

Idag hade vi idrottsdag. Träffade Sandra och Elvira i Kista för att först äta i Food Court (: Jag åt Chicken Tikka Masala på Little India. Med magarna proppfulla och vi hem till mig för att hämta lite stuff och sen gå på Pilates på Husbybadet.
Haha, vi var typ yngst! Passet var mycket lugnare än det vi förväntat oss, det var mer som ett avslappningspass; mörk sal, tända ljus, lugn musik! Dessutom trodde vi att det mer skulle vara som på Tv Shop ;D haha. Menmen, det var värt att prova. Kommer nog använda mitt 10 gångerskort på andra, lite jobbigare aktiviteter ^^

Elliott Smith

"You can take a picture of new york and..
one person looking at it will think it looks really depressing, frightening
someone else will look at it and think of all the fun things you can do in new york you know..
I think songs are kind of like that"

- Elliott Smith, Musikbyrån 1998

Att göra innan jag dör:
Besöka "Figure 8 wall" 

Västmalmsgallerian

Idag smet jag lite tidigare från skolan, orkade inte stanna kvar och ha klasstid. Klasstid innebär en timmas stillasittande medan man lyssnar på prat utan någon som helst innebörd...jippi, rastlöshet! Så gick till västmalmsgallerian istället och handlade lite presenter till diverse folk istället, mycket roligare (: 

Sprang på Robert Wells, det är inte varje dag ^^ haha

Aldrig Mer

Igår hade Jarre och Roza 17-årsfest, såg jättemycket fram emot det och att få träffa massa gamla kompisar igen! Men...det var kul tills allt började spåra ur. Inget illa mot er Jarre och Roza, ni kunde rå för att folk betedde sig som de gjorde! Efter kanske en och en halv timma  hade allt för många druckit allt för mycket, och vi som druckit med motta (jag hade druckit två cider) fick ta hand om alla andra. Det var lite läskigt stundtals, folk som däckat, folk som spydde och folk som var våldsamma - usch.
Jag pratade med Jocke på vägen hem, stackarn hade ingen jacka :/ vi kom fram till att vi borde göra om det här, fast bara den inre kretsen, och inte så det blir kaos. Alltså typ gamla 9c och b och då bara umgås och kolla på en film eller nåt, så det blir ett bra avslut!
Aldrig mer en liknande fest som denna, detta var första och sista gången. Inte för att det från början var meningen att det skulle sluta så som den gjorde, men i alla fall, finner ingen glädje i kaos, spyor och spritflaskor ^^

Tack för allting Jarre och Roza (: Er tanke var hur god som helst men vissa personer bara förstörde :(

Jag gav inte er några presenter igår för jag var rädd att de kanske skulle bli snodda eller förstörda eller nåt, och det kanske bara var bra, ni får era presenter sen :) <3

Detektivbyrån

Igår pratade jag med Björn i telefeon <3 i bakrunden hade han på musik som lät som filmmusiken ur Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain (Amélie från Montmarte), väldigt vackert. Frågade om det var det, men nej, det var det inte, utan det var Dektetivbyrån som gjort denna magiska musik som spelades i bakrunden. Björn skickade över några låtar och jag är fast! Helt underbar musik, verkligen lugnande musik, typ "tänk musik", man får en längtan efter något, men man vet inte vad, när man lyssnar på dem. Och att dem är svenskar är ännu coolare!Längtar verkligen tills jag ska se dem på Arvika, ska bli så mysigt och bäst :)



Kultur

Det är massa filmer och annat jag måste göra! Skriver det här för att inte glömma! ^^

Bio:
Linas Kvällsbok
Tenaciuos D
Dreamgirls
Parfym

Dvd:
Je t'aime
Alla Rocky filmer

Konst:
Sally Mann på kulturhuset


Recension

Populärmusik från Vittula
av Mikael Niemi


”Ett brak! Åskan slog ner. En kruttunna brann av och sprängde rummet. Syret tog slut och vi slungades mot väggarna, låg fasttryckta mot tapeten medan kåken snurrade i rasande fart.” 

En människas första möte med rockmusiken kan skildras på många olika sätt, inte minst så som författaren Mikael Niemi beskriver huvudpersonerna Matti och Niilas första möte med rockmusiken i citatet ovan. Detta möte är en startsignal för deras sprint in i rockmusikens värld, dock med en del hinder. Matti och Niila får ideligen tampas med de vuxnas konservativa inställning till det mesta, däribland rockmusik. Ett försök att bygga en gitarr av en masonitskiva, en bräda, lite spik, några resårband och snöre slutar värre än vad man kunnat tro. 60-talets Pajala är präglat av laestadianismen, en kristen rörelse där det av boken framgår att anhängarna är strikt religiösa och gammalmodiga. En för oss självklar sak som asfalt tas verkligen inte emot med öppna armar hos den äldre generationen i periferin Vittulajänkää till Pajala, förkortat Vittula. I detta lilla samhälle för vi följa Matti och Niilas resa från barnsben till tonåren, där varje kapitel är en mer eller mindre viktig hållplats under resans gång.

”När man väl upptäckt musikens kraft finns ingen återvändo.” 

Matti och Niilas första möte med musiken är ett utav mina favoritkapitel i boken. Trots att jag själv aldrig haft en liknande upplevelse lyckas Mikael Niemi övertyga mig om att jag har det. Niemi skriver med en sådan inlevelse och han beskriver denna händelse som ingen annan. Denna del av boken anser jag vägleda Matti och Niila in i framtiden, efter denna händelse får de mål och drömmar de kan sträva efter att uppnå. Om inte dessa ynglingar varit med om detta möte på samma slående sätt som det väl gjorde, hade nog inte deras liv sett likadant ut och inte blivit lika rafflande. Slump eller inte, det får man tro som man vill, men inte minst en betydande händelse i boken. 

Drömmar tror jag är ett av huvudbudskapen i Niemis halvmemoar. Ju mer man läser, desto mer blir drömmar en central del av berättelsen. Utan drömmar tror jag inte man har någon livsglädje och då kan det nog kännas lite motigt att leva. Då är det bra om man har vänner, vilket jag tror är det andra budskapet i boken. Ibland kan man få känslan av att Matti och Niilas relation är lite ytlig, själv tror jag att den är djupare än vad vi och dem själva vet. Ända sedan de var små har de varit sida vid sida, de skapar en relation som liknar en syskonrelation. Men efter tonåren ses de mer sällan och deras vägar skils åt. Innerst inne vet de dock att de alltid finns där för varandra, tills döden skiljer dem åt.  

Populärmusik från Vittula är minst sagt en speciell bok. Den är skriven med ett så vulgärt och vågat språk att man ibland bara vill stänga boken och tänka på något annat, men man läser ändå vidare, lockelsen att se vad som händer på nästa sida är ibland lite för stor. Jag rekommenderar denna bok till någon tålig som vill läsa något utöver det vanliga. Jag ger boken två av fem gitarrer.

"Har du kollat internet?"

Åhh! Jag som hade sett fram emot svenska lektionen i onsdags! Veckan innan hade jag fått beröm för recensionen jag hade skrivit om boken Populärmusik från Vittula, men hon var inte klar med bedömningen. Och när jag frågar henne i onsdags om hon hade bedömt den än, så frågade hon direkt "Har du kollat internet?" och jag blev helt paff! "Va!? Nej?!" Jag har aldrig råkat ut för det här tidigare! Blev helt chockad, hon visade några meningar i min recension och sa att dem var alldeles för vuxna och passade bättre in i en recension i någon dagstidning. Okej, men är inte det bra? Det är mitt sätt att skriva på. Min förra lärare uppmuntrade oss att använda synonymordböcker och hela tiden lära oss att använda nya och lite svårare ord av vana! Jag känner mig dessutom trygg att skriva som jag skriver, ska man behöva begränsa sig så att det inte låter "för vuxet"?
Visst, jag hade kollat internet, men inte av det skälet att jag behövde argument eller åsikter till recensionen, det hade jag redan. Jag ville se hur en recension var uppbyggd, har inte skrivit en sedan 5:e klass. I 6:an till 9:an gjorde vi bara analyser och reflektioner, inte en enda recension!
Var typ deppad och förvirrad hela dagen efter det där, undrar hur det går
Lägger upp recensionen så alla kan läsa, är faktiskt väldigt nöjd själv (:

*Här i bloggen orkar jag inte skriva så avancerat, skriver mest för att det är kul.*

17år - Grattis mig själv!

Ja, då är man 17, känner ingen skillnad. Ett år innan man blir 18, hjälp då är man gammal! Haft en jättetrevlig dag, fått god mat, god hemgjord tårta och fina presenter, bland annat presentkort på Bodyshop och 10 gångerskort på Husbybadet. Där har dem pilates, poweryoga och massa annat, ska bli jättekul :) Fick lite pengar av släkten också, de ska jag spara till min drömlampa - Icarus White Light, designad av Tord Boontje, bara 989kr... men den är hur snygg som helst!



Men nu måste jag fortsätte plugga, kul avslut på ens födelsedag!  Blää. Ser i alla fall verkligen fram emot lördag då Jarre och hennes kompis Roza ska ha fest :D 
Tack alla för alla Grattis, kort och paket (: Tack Björn för att du är så söt och gör mig så glad <3

Harry Potter and the Deathly Hallows

Ah, jag måste vara segast i hela världen. Natten till idag läste jag punkt.se, Stockholm City och Metros nöjesidor från i fredags, bättre sent än aldrig. I dem läste jag om att den nya Harry Potter boken kommer ut 21juli!!! Jag som var ett riktigt litet "Hoggyfan" för några år sen borde ju kunna sånt här innan det exploderar i media. Att jag inte ens kunde titeln som avslöjades i december är skam! Menmen, nu har jag nåt att se fram emot i bokväg, det är inte ofta ^^ Men när jag läst klart Harry Potter and the Deathly Hallows kommer det bli tomt, jag har liksom växt upp med Harry Potter ända sedan tredje klass. Och de som är födda kring 1990, precis som mig, har nästan alltid haft samma ålder som karaktärerna i böckerna, vilket är coolt. Harry Potter får verkligen inte dö och den onda sidan får inte segra - drömslut jag vet, värsta klyschit med, men i alla fall! 21juli och några dagar framåt kommer jag vara okontaktbar instängd inne i mitt rum, eller på någon annan tyst plats! 
Sådetså ;D Nån som vill joina då? :D

Att göra innan jag dör:
Se en panda i verkligheten

Studio 54

Idag, eller igår, ja precis som igår så får man se det som man vill, söndag var det i alla fall,söndagar för min del innebär alltid plugg. Så min dag har bestått av plugg varvat med slapp, senare på kvällen kom Jarre hit :) Det var bara trevligt att ha någon att plugga tillsammans med, då får man dessutom en anledning att vara lite onyttig ^^ När vi pluggat ett tag så gjorde jag i ordning te - Studio 54 med smak av Hallon och Champagne och värmde kanelbullar, söndagens höjdpunkt :D